Skip to content Skip to footer

ملاس

در تعریف کلی ملاس یا Melasse (واژه فرانسوی به معنای عسل) را می توان به شهدی تیره و غلیظ و شیرین نسبت داد که از مواد اولیه مختلفی همچون نیشکر و چغندر قند قابل تولید می باشد. در حقیقت پسماند های چغندر قند پس از استخراج مواد مورد نیاز از آن ها و پیش از تبدیل به تفاله خشک فشنگی با حرارت و جوشیدن در مراحل مختلف تبدیل به ملاس شکر می شود. یکی از مشتقات تولید شده از آب چغندر قند در کارخانجات قند و شکر، ملاس شکر می باشد که کاربردهای بسیار زیادی دارد. در تعریف کلی این محصول می توان آن را شبیه به یک شربت با غلظت بالا دانست که دارای شیرینی بسیار زیادی می باشد.


انواع ملاس شکر

ملاس شکر جزء زیر مجموعه های فرایند تولید شکر می باشد که در صنایع گوناگون قابل استفاده است. بر اساس مدت زمان جوش خوردن آب چغندر قند، این محصول در مدل های مختلف با رنگ های گوناگون قابل تولید است که هریک با نام های مختلفی شناخته می شوند. ملاس در سه نوع سبک یا شفاف، تیره و بلک استرپ قابل تولید می باشد که به ترتیب رنگ آن ها تیره تر از قبلی است. از نظر طعم نیز این 3 نوع ملاس دارای تفاوت هایی هستند که علاوه بر رنگ، می توان آن ها را بر اساس این موضوع طبقه بندی کرد. ملاس شکر سبک (تهیه شده از اولین جوش چغندر قند) نسبت به دو نوع دیگر طعم ملایم تری دارد و هرچه رنگ آن به تیرگی می رود غلظت و طعم قوی تری پیدا می کند. قوی ترین نوع ملاس، ملاس بلک استرپ می باشد که دارای بالاترین خواص بوده و بر اساس سه مرحله جوش چغندر قند تهیه و تولید می شود.

لازم به ذکر است که ملاس با توجه به ماده تولید شده به وسیله آن نیز می تواند دارای مدل های مختلفی باشد؛ به جز چغندر قند، از نیشکر، سورگوم (علف های بومی کشور آفریقا) و شیره درخت افرا نیز می توان اقدام به تولید ملاس نمود.


کاربردها و خواص ملاس شکر

همانطور که گفته شد ملاس دارای کاربردهای بسیار زیادی می باشد و علاوه بر این از ارزش غذایی بالایی برخوردار است. از جمله مهم ترین کاربردهای این ماده غذایی می توان به تولید الکل پزشکی برای صنایع داروسازی اشاره کرد، همچنین از ملاس شکر می توان برای صنایع غذایی به منظور تولید مواد تخمیری همچون خمیر مایه استفاده نمود.

به جز موارد گفته شده از ملاس شکر می توان به منظور تخمیر اسید سیتریک و صنایع دام و طیور نیز برای خوراک دام هم استفاده نمود.


ملاس شکر


روش تولید ملاس چغندر قند

فرایند تولید ملاس شکر با استفاده از نیشکر، چغندر قند و... یکسان است و به طور کلی می توان آن را حاصل از شستن و حرارت دادن به این مواد اولیه دانست. انجام این فرایند در شرکت های تولید قند و شکر به موازات یکدیگر میسر می باشد.

1-  در مرحله اول برای تولید ملاس شکر، ریشه چغندر قند به وسیله آب گرم پس از عبور از تسمه های نقاله تمیز می شوند و پس از آن به وسیله تیغه های مخصوص به تکه های نواری کوچکتر تقسیم می شوند.

2-  در مرحله بعد ریشه های چغندر قند در یک دستگاه مخصوص به نام دیفیوژر قرار می گیرند و به وسیله این دستگاه آب چغندر به طور کامل گرفته می شود.

3-  پس از آن نوبت به اضافه شدن شیر آهک و دی اکسید کربن به چغندر ها می رسد تا به وسیله آن ها طی انجام مراحلی محلول شفافی بدست آید. این محلول شفاف با انجام فرایند تصفیه مجدد به وسیه دی اکسید کربن، مایعی به رنگ زرد به وجود خواهد آورد.

4-  در مرحله آخر نوبت به تبخیر و تغلیظ ملاس شکر می رسد که به وسیله جوشاندن آب محلول حاصل می شود. در این مرحله آب محلول به طور کامل تبخیر و تنها شیره آن که ماسکویت نام دارد باقی می ماند. این ماده پس از قرارگیری در یک دستگاه سانتریفیوژ کریستال های شکر خام از آن جدا شده و شیره به جا مانده از چرخش سانتریفیوژ همان ملاس شکر می باشد.


استفاده از ملاس شکر برای تولید الکل

یکی از مهم ترین مواد اولیه در صنایع داروسازی برای تهیه و تولید الکل پزشکی ملاس شکر می باشد. تولید ملاس شکر با استفاده از چغندر قند به میزان 51% قند در خود جای داده است که می توان آن را به الکل تبدیل نمود. برای تولید الکل به وسیله ملاس شکر می بایست ملاس را با آب رقیق نمود و به کمک مخمر آن را تبدیل به الکل پزشکی کرد؛ امروزه بسیاری از شرکت های داروسازی برای تهیه و تولید الکل پزشکی یا اتانول خود نیازمند ملاس شکر می باشند.

تامین و عرضه ملاس شکر یکی از خدمات شرکت بازرگانی و پخش قند خاورمیانه می باشد، این محصول با بالاترین کیفیت و در سریعترین زمان ممکن، با قیمت رقابتی توسط مجموعه بازرگانی و پخش قند خاورمیانه در اختیار مشتریان قرار می گیرد.

جهت سفارش و یا مشاوره در زمینه خرید ملاس می توانید با کارشناسان ما در ارتباط باشید.