روند تولید شکر از چغندر قند یک فرایند جذاب است که در کارخانجات تولید قند و شکر انجام می شود. در مراحل انجام این کار می توان اقدام به تولید سایر مشتقات چغندر قند از قبیل ملاس شکر، تفاله فشنگی و... نمود. در این مقاله شما را با تمامی مراحل تولید شکر از چغندر قند در بازارگانی و پخش قند خاورمیانه آشنا می نماییم. اگر قصد خرید شکر عمده با کیفیت بالا را داشته باشید، می توانید با کارشناسان ما در قند و شکر دزفول در ارتباط باشید.
پیش از آن که روند تولید شکر آغاز شود، چغندرقند های آماده برداشت توسط کارگران از مزارع جمع آوری و به وسیله کامیون ها وارد کارخانه می شوند. پس از انجام فرایند باسکول، کامیون ها تک به تک بار خود را تخلیه و بر روی نوار نقاله ای که چغندرها را به سمت کارخانه هدایت می کند ریخته می شوند.
با توجه به اینکه چغندرها در خاک رشد می کنند هنگام برداشت با خود مقادیر زیادی خاک و گل را به همراه دارند که می بایست طی فرایند های مختلف پاکسازی گردند. جهت انجام این کار ابتدا چغندر قند وارد دستگاه مخصوصی می شود که با چرخش بالا خاک و گل و لای را از ریشه ها جدا می نماید، خاک باقیمانده مجددا وارد کامیون ها شده تا وزن اصلی چغندر بدین وسیله محاسبه گردد. کلیه مراحل ذکر شده و مراحل پس از آن در بازرگانی و پخش قند خاورمیانه به دقت انجام می گیرد تا محصول به دست آماده با بالاترین کیفیت ممکن تولید گردد.
مرحله بعدی پاکسازی ریشه، مرحله ای است که چغندر قند پس از قرارگیری در نوار سورتینگ، علف، سنگ، شن ریزه و سایر اضافات از ریشه ها گرفته شده و بر اساس ابعاد چغندر ها دستگاه آن ها را سورت بندی و از هم جدا می نماید. چغندر قند هایی که دارای ابعاد کوچکتری هستند به طور مستقیم وارد مرحله بعدی و چغندر هایی با ابعاد بزرگتر وارد سیلوهای ذخیره به منظور انجام فرایند شست و شو می شوند. سیلو های مذکور دارای پمپ های مخصوصی جهت ورود آب و خروج چغندر ها از آن هستند که تحت دمای مشخصی این مراحل را انجام می دهند. در این فرایند شست شو کارکنان مقادیری از چغندر را به منظور آزمایش عیارسنجی آن ها از سیلو خارج کرده تا کیفیت محصول مشخص گردد.
پس از خروج کلیه چغندرها از مرحله شستشو با توجه به اینکه وزن واقعی آن ها دیگر مشخص می باشد، مجددا آن ها را وزن گیری می نمایند تا مقایسه ها با وزن اولیه برداشت صورت گیرد و میزان اتلاف وزن از وزن اصلی کم گردد. با اتمام وزن گیری چغندر قند وارد مرحله بعدی تولید شکر، یعنی آسیاب می شود تا ریشه ها به صورت خمیری شکل برای فرایند تولید شکر آماده شوند. لازم به ذکر است در مرحله آسیاب روش جایگزینی که امروزه بیشتر از آن استفاده می شود خلالی کردن چغندر قند می باشد.
پس از اتمام پروسه شستشو چغندرقندها وارد آسیاب مخصوصی می شوند که در آن به صورت خلالی در بیایند. انجام این فرایند به دلایل زیر صورت می پذیرد:
• خارج شدن میزان بیشتری از تفاله چغندر و در نتیجه داشتن محصولی با خلوص بیشتر.
• از تفاله های به جا مانده می توان اقدام به تولید ملاس شکر یا تفاله فشنگی با حجم بیشتری نمود که دارای کاربردها و مصارف زیادی هستند.
• از نظر اقتصادی انجام فرایند خلالی کردن چغندر قند نسبت به خمیری کردن آن مقرون به صرفه تر بوده و صرفه جویی بیشتری در مصرف انرژی و زمان خواهد شد.
در این مرحله چغندرهای خلالی شده وارد یک مخزن استوانه ای شکل خواهند شد که در داخل آن عملیات چرخشی صورت می پذیرد. انجام این کار با استفاده از آب انجام می شود و به طور کامل ساکارز از چغندر گرفته می شود. باقی مانده محلول به جا مانده یا تفاله دستگاه در این مرحله شربتی به نام ملاس شکر است که دارای خاصیت و کاربرد های زیادی می باشد. سایر باقی مانده های جامد به جا مانده با نام تفاله فشنگی به منظور خوراک دام نیز مورد استفاده قرار خواهد گرفت (انجام مراحل پرس و آبگیری بر روی ان ها). بنابراین می توان گفت در بازرگانی و پخش قند خاورمیانه شاهد هیچ پرتی از چغندر قند نخواهیم بود.
شربت خام که همان ساکاروز به دست آمده از مرحله قبل می باشد نیازمند انجام تصفیه می باشد. در این مرحله با اضافه کردن سنگ آهک و افزایش حرارت گازی به نام گاز کربنیک تولید می شود که تمامی این روند سبب آماده سازی شربت خام به منظور تصفیه خواهد شد. پس از آن شربت خام که پس از مرحله قبل به شیر آهک مبدل شده است، فرایند جداسازی برخی از ناخالصی های غیر نیاز برای تهیه شکر صورت خواهد گرفت. این مواد شامل پروتئین، پکتین و فسفات می باشد. تمامی نا خالصی ها در این مرحله به شکل رسوب از شربت اصلی جدا و ته نشین می شوند.
شربت باقی مانده که حامل مقادیر بسیار زیادی از ساکاروز است در این مرحله از تولید شکر از چغندر قند تبدیل به یک شربت غلیظ می شود. انجام این کار به وسیله انجام فرایند تبادل حرارتی به وسیله برج های مخصوصی صورت می پذیرد.
شربت غلیظ شده وارد دستگاه دیگری می شود که با حرارت کم شروع به جوش آمدن می کند، این کار سبب کم شدن ضایعات قندی خواهد شد و شربت به دست آمده به حالت اشباع خواهد رسید. در این مرحله برای ایجاد کریستال های شکر به آن مقادیری پورد شکر می افزایند، سپس با ایجاد اختلاف فشار هوا در شربت کریستال های شکر حاصل می شوند. این مرحله نیازمند دقت انجام کلیه مراحل می باشد تا کریستال ها به درستی شکل بگیرند. در بازرگانی و پخش قند خاورمیانه عملیات پخت با دقت بالا و به وسیله دستگاه های روز دنیا انجام می شود، به همین دلیل خرید شکر بدون واسطه از قند و شکر دزفول متقاضیان زیادی دارد.
در مرحله پخت مراحل دیگری همچون انجام تصفیه مجدد سه مرحله ای، اضافه کردن موادی همچون گیلیسیرین و الکل برای ایجاد شوک به شربت و... انجام شده تا حاصل به دست آمده کریستال هایی با بالاترین میزان خلوص باشند.
در آخرین مرحله از تولید شکر از چغندر قند، کریستال ها در دستگاه سانتریفیوژ قرار گرفته و با سرعت 900 دور در دقیقه شروع به چرخیدن می کنند. پس از اتمام این مرحله همچنان شکر بدست آمده رطوبت دارد که با قرار گرفتن روی دستگاه الک و پس از آن ورود به دستگاه ترومر به طور کامل کریستالی و خشک خواهد شد.
پس از پایان یافتن مراحل تولید شکر، بسته بندی های مختلفی که توسط دستگاه ها انجام می شود، انواع شکر را بسته بندی نموده و آماده خرید شکر کارخانه توسط مشتریان می شوند.
در پایان اگر قصد خرید شکر عمده از بازارگانی و پخش قند خاورمیانه را دارید می توانید با کارشناسان ما به منظور مشاوره و انجام مراحل خرید شکر کارخانه در ارتباط باشید.