Skip to content Skip to footer

نحوه کاشت و مراحل رشد چغندر قند

یکی از نکاتی که عموما به هنگام خرید شکر کارخانه یا خرید شکر عمده و همچنین سایر مشتقات قند و شکر کمتر بدان توجه می شود، این است که محصول مورد نظر شما چگونه و از چه طریقی تولید می شود؟ برای تولید قند و شکر نیاز به مواد اولیه ای است که در واقع مهم ترین آن ها چغندر قند و نیشکر می باشد. در بازرگانی و پخش قند خاورمیانه، قند و شکر تولیدی به وسیله چغندر قند تولید و روانه بازار می شود، با توجه به این موضوع روند کاشت و تولید گیاه چغندر قند دارای اهمیت بسزایی می باشد. علاوه بر قند و شکر از این گیاه می توان اقدام به تولید محصولات ارزشمندی همچون ملاس شکر و همچنین تفاله خشک فشنگی نمود که در صنایع پرورش دام و طیور بسیار ارزشمند می باشند.

برای تولید محصولات با کیفیت جهانی می بایست اقدامات لازم از همان مراحل اولیه به درستی صورت گیرد، کاشت گیاه چغندر قند و انجام اقدامات مورد نیاز جهت رشد اصولی آن ها همگی در کیفیت محصول نهایی تاثیر گذار می باشد. آگاهی از این مراحل به منظور دستیابی به محصول با کیفیت یکی از نکاتی است که این مقاله را تهیه کرده ایم. چنانچه قصد خرید شکر عمده و بدون واسطه را بالاترین کیفیت را داشته باشید، پیشنهاد می کنیم تا انتهای این مقاله همراه ما باشید؛ در این مقاله به طور کلی هر آنچه که برای کاشت و رشد چغندر قند می بایست بدانیم را توضیح خواهیم داد.


معرفی گیاه چغندر قند

گیاه چغندر قند جزء گیاهان بدون برگی است که در خانواده اسفناج ها قرار می گیرد. یکی از مزیت هایی که این گیاه دارد سازگاری آن با شرایط آب و هوایی مختلف است، به همین دلیل در کشور ایران در بسیاری از مناطق می توان اقدام به کاشت این گیاه نمود. با توجه به مقاومت بالای گیاه چغندر قند در برابر شوری خاک، می توان آن را در مناطقی با وجود چنین خاکی کاشت و پرورش داد. این گیاه جزء گیاهان فاقد ساقه در مرحله رشد است و ریشه غده ای آن که در دل خاک رشد می کند، همان چیزی است که به وسیله آن می توان اقدام به تولید قند و شکر نمود؛ رشد ساقه این گیاه تا 1 الی 2 متر ادامه خواهد داشت که دارای برگ های پهن می باشد.


چغندر قند برای تولید شکر


برای رشد و پرورش گیاه چغندر قند نیاز به دو سال زمان وجود دارد، بنابراین این گیاه جزء گیاهانی است که مدت زمان پرورش نسبتا طولانی دارد. پس از کاشت این گیاه و در سال اول غده ای که در دل خاک وجود دارد و همچنین جوانه های گیاه به طور کامل رشد و پرورش می یابد و در سال دوم بذر چغندر قند تولید خواهد شد. بهترین زمان برای برداشت غده ها که همان محصول مورد نظر جهت تولید قند و شکر است، پس از گذشت 5 الی 6 ماه از پایان مرحله رشد خود در بازه زمانی یک ساله می باشد. این گیاه عموما در دو مدل بنفش و زرد تولید می شود که برای تولید شکر از چغندر قند در کارخانجات و بازرگانی و پخش قند خاورمیانه، چغندر قند زرد کاشته و استفاده می شود.


روش کاشت چغندر قند برای تولید شکر

برای کاشت و تولید چغندر قند از روش های مختلفی همچون روش مکانیزه، روش های سنتی و همچنین روش نشایی می توان استفاده کرد. در کارخانجات تولید شکر همچون بازارگانی و پخش قند خاورمیانه با توجه به اهمیت تولید محصول با کیفیت و انجام اصولی خرید شکر کارخانه، امروزه از روش های مکانیزه برای کاشت و برداشت چغندر قند استفاده می شود. تولید چغندر قند با روش مکانیزه علاوه بر تولید محصول با کیفیت تر، احتمال هرگونه بیماری های گیاهی به حداقل رسیده و علاوه بر این محصول مورد نظر برای رشد به میزان آب کمتری نیاز خواهد داشت، در این روش بذر چغندر عموما در طرفین یا وسط پشته ها کاشته می شود و سیستم آبیاری آن به صورت بارانی انجام می شود.


بهترین فصول کاشت چغندر قند

بهترین فصول برای کاشت چغندر قند فصل بهار و پاییز می باشد که در ایران با توجه به شرایط بارندگی، بهترین ماه برای کاشت این گیاه اسفند ماه تا اردیبهشت می باشد. در صورت کاشت بهاره چغندر قند و شرایط ایده آل، پس از طی 5 تا 6 ماه، در اواخر فصل شهریور می توان اقدام به برداشت آن ها و ارسال به کارخانجات تولید قند و شکر نمود. لازم به ذکر است کارخانه های تولید قند و شکر دزفول با توجه به شرایط آب و هوایی که دارند، عموما کاشت این گیاه را به صورت پاییزه انجام می دهند که از شهریور تا آذر ماه مراحل کاشت و برداشت آن به طول می انجامد.


نحوه کاشت چغندر قند


کاشت چغندر قند نیازمند چه شرایطی می باشد؟

موارد مختلفی برای کاشت و رشد صحیح این گیاه می بایست در نظر گرفته شود که این موارد عبارتند از نور، خاک و کود مناسب، رطوبت ایده آل، عدم دمای بسیار بالا (تا 35 درجه سانتی گراد). برای رشد چغندر قند فاکتور نور بسیار اهمیت دارد، این گیاه برای افزایش میزان قند موجود در غده خود نیازمند نور کافی می باشد و به همین دلیل به جز کاشت آن در مناطقی با میزان تابش آفتاب زیاد، می بایست به فواصل کاشت بوته ها جهت عدم جلوگیری از تابش نور دقت کرد. علاوه بر این میزان آب و رطوبت حدودی برای رشد یک ریشه یا غده از گیاه چغندر قند در حدود 45 لیتر می باشد که این عدد در مقیاس کاشت وسیع چیزی بین 7000 تا 13000 متر مکعب آب برای هر هکتار می باشد؛ بنابراین کاشت و رشد این گیاه نیازمند میزان آب زیادی می باشد. زهکشی مناسب خاک برای عبور جریان هوا از دیگر مسائلی است که هنگام کاشت چغندر قند باید به آن دقت نمود، بهترین خاک برای پرورش چغندر قند برای دستیابی به قند و شکر با کیفیت، خاک های رسی و شنی با زهکشی مناسب می باشد.


مراحل رشد چغندر قند

1. مرحله جوانه زنی اولیه پس از کاشت چغندرقند

2. مرحله رویش ساقه ها و بزرگ شدن برگ ها به صورت بوته ای

3. آغاز به وجود آمدن غده چغندر قند که از آن برای تولید قند و شکر استفاده می شود

4. رشد و افزایش سایز غده ها در زیر خاک

5. با اتمام مرحله رشد کامل، محل اتصال غده به ساقه از خاک بیرون خواهد آمد که پس از انجام رسیدگی های لازم می توان اقدام به برداشت آن نمود.

در تمامی این مراحل می بایست بسته به نیاز، فرایند کود دهی و استفاده از انواع مختلف آن همچون کودهای حاوی نیتروژن، پتاسیم، اوره و... انجام گیرد تا عیار چغندر قند به بالاترین میزان خود برسد.


همانطور که در بالاتر به آن اشاره شد، فاکتورهای مختلفی جهت برداشت چغندر قند با کیفیت با عیار بالا به منظور تولید قند و شکر موثر هستند که در بازارگانی و پخش قند خاورمیانه به منظور تولید قند و شکر با کیفیت تمامی آن ها لحاظ می شود. بنابراین اگر قصد خرید شکر عمده و یا سایر مشتقات آن همچون ملاس شکر را داشته باشید، می توانید با اطمینان خاطر خرید خود را از بازرگانی قند خاورمیانه انجام دهید. جهت مشاوره در زمینه خرید شکر کارخانه می توانید با کارشناسان ما در ارتباط باشید.